Tukan krátkozobý

17. dubna 2012 v 19:37 | Kája Kájinek :D

Tukan krátkozobý

(Ramphastos sulfuratus)

Třída: Ptáci (Aves)
Řád: Šplhavci (Piciformes)
Čeleď: Tukanovití (Ramphastidae)
Druh: Tukan krátkozobý (Ramphastos sulfuratus)
Výskyt: Střední a Jižní Amerika
Velikost: 42-55cm
Počet vajec: 2-4, bílá
Hnízdění: Hnízdo v dutinách stromů
Potrava: Plody, bezobratlí a drobní obratlovci
Tukan krátkozobý
Délka těla tohotu druhu se, včetně zobáku, pohybuje v rozpětí 42-55cm. Velký a pestře zbarvený zobák měří přibližně 12-15cm, což činí asi jednu třetinu celkové délky těla. Opeření je převážně černé s krásně žlutým krkem a hrudí. Přepeřování probíhá jednou ročně. Nohy jsou zbarveny modře, ocasní pera jsou na špičce červená. Zobák je převážně zelený, s červenou špičkou a oranžovými boky.
Vyskytuje se od Severního Mexika po Venezuelu a Columbii. Obývá koruny tropických, subtropických a nížinných deštných lesů až do výšky 1900 m.n.m.. Hnízdí v dutinách stromů, často s jinými tukany. Dno dutiny je často pokryto zbytky strávených plodů.
Jako ostatní tukani je i tento druh velice společenský. Osamocení ptáci jsou viděni jen vzácně. Po krajině se pohybuje v hejnech od 6ti do 12ti ptáků. Nepatří mezi dobré letce, a podobně jako turakové, se pohybuje především přeskakováním ze stromu na strom. Uvnitř skupinek těchto ptáků existuje určitá rodinná hierarchie. Ptáci se dorozumívají především svými zobáky, a vzájemným krmením plody. Celá rodina dokonce, jak je psáno výše,i přespává v jedné dutině.
Jejich potrava sestává především z rozličné škály plodů, ale také požírají malé ptáky, vejce, hmyz a plazy.
Samice obvykle snáší 2-4 (vzácněji 1) bílá vejce. Vejce zahřívají oba rodiče. Inkubace trvá přibližně 15-20 dní. Mláďata jsou vzletná přibližně po 8mi až 9ti měsících.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama