Tučňák císařský

8. ledna 2012 v 16:29 | Kája Kájinek :D
Latinský název: Aptenodytes forsteri
Objevení: Prvně popsán zjevně roku 1844, jehož autorem je zoolog George Robert Gray, který se však ve skutečnosti s tímto tučňákem vůbec nesetkal. Podílel se na tom přírodovědec Johann Reinhold Forster, který při prvním popsání podobného druhu (17. 1. 1775 tučňáka patagonského) usoudil, že se jedná o stejný druh. Nakonec oba druhy G.R.Gray vědecky oddělil a na úctu Forstera byl tučňák císařský pojmenován po něm apetenodytes forsteri.
Světová populace: Z roku 1990 je záznam o 400 000 až 450 000 hnízdícíh párech (v poslední době se počet odhaduje na 170 000 až 150 000 hnízdících párů).
Délka života: Přibližně 20 let
Průměrná výška: 110 -120 cm
Průměrná váha: 25 - 46 kg
Hnízdění: Antarktida
Habitat: Hnízdí na ledových pláních. Tito tučňáci stráví díky těžkému rozmnožování dost času i na pevnině.
Potrava: Až z 90% se tučňáci živí výhradně krilem. Dále se živí rybami a popřípadě hlavonožci, vyskytujících se u antarktických vod. Ryby druhu z nejčastějších treska antarktická (Pleuragramma antarcticum), dále ryby převážně z čeledi ledovkovitých (Nototheniidae), krakatice glaciální (Psychroteuthis glacialis), krakatice Kondakova (Kondakovia longimana) či krunýřovka krilová (Euphausia superba).
Kolonie: Vytváří početné kolonie (přibližně o 7 000 - 20 000 ptácích). Nacházejí se i přes 100 km od moře na ledové pláni.
Rozmnožování: Od března až dubna do listopadu (období antarktické zimy, tj. období našeho léta). Detailní životní cyklus
Inkubace vajec: Přibližně 64 dní. Inkubuje samec.
Počet vajec: jedno vejce (1 = 450 g)
Hnízda: Ne
Chov: Chov mláděte cca pět až šest měsíců. O mláďata pečují rodiče, kteří dlouze hladovějí.
Pohlavní dospělost: Ve třech až čtyřech letech
Monogamie: Není trvalá (partnerské soužití přibližně na jeden až dvě chovné sezóny)
Přirození predátoři: Největším nepřítelem je buřňák obrovský (Macronectes giganteus), který má za vinu až 34 % úmrtí mláďat v koloniích, někdy se spokojí i s mrtvými tučňáky. Chaluha antarktická (Stercorarius maccormicki), žere však většinou mrtvá mláďata, protože živá jsou v období, kdy na místo výskytu kolonií doráží, na ní moc velká. Mezi mořské predátory patří převážně savci jakož je tuleň leopardí (Hydrurga leptonyx) a kosatka dravá (Orcinus orca). Mohou se živit mláďaty ale i dospělci.
Ohrožení: Prozatím není ohrožený druh. V současné době ho však může ohrozit globální oteplování! Prozatím ho v menší míře ohrožuje např. častější rybolov kolem Antarktických oblastí nebo stále aktivnější cestovní ruch.
Podle studie Oceánografického institutu ve Woods Hole provedené v lednu 2009 se tučňák císařský může dostat na pokraj vyhynutí do roku 2100. Pomocí matematických modelů totiž vědci vypočítali, jak ztráta ledovcové plochy způsobená globálním oteplováním ovlivní velkou kolonii v Adélině zemi v Antarktidě. Tyto modely předpověděly 87% úbytek této populace do konce tohoto století, tedy ze současných cca 3 000 párů na 400 párů. Takovýto úbytek může nastat v celkové populaci tučňáka císařského.
Zajímavosti:
Samci těchto tučňáků drží nejdříve skoro čtyři měsíce půst a až teprve potom se s partnerkou vymění, aby se trochu nakrmili, i když jejich hlavním úkolem je nalovit pro žadonící mládě. Ty čtyři měsíce znamenaly:
  • Cesta na hnízdiště - přibližně 20 až 30 dní
  • Námluvy, březost samice a snesení vejce - i 20 dní
  • Inkubace, u které setrvává nejdříve samec - i 64 dní
Samice hladoví o měsíc méně.
Samci tučňáků císařských, kteří hřejí vajíčko na nohách překryté svrchním podkožním záhybem kůže (tzv. kožní řasou) musí přelstít až -60°C mrazy. K tomu jim pomáhá i podkožní vrstva tuku která je 3 - 4 cm tlustá.
Tučňák císařský je nejen největší žijící tučňák ale také největší a nejtěžší ptačí plavec na světě. Je vysoký až 1,2 metru a objem jeho hrudníku dosahuje 1,3 metru. Může vážit i přes 40 kg (největší známá hmotnost činí prý 42,6 kilogramu). Hmotností tak předstihuje více než dvakrát kteréhokoli létajícího ptáka.
Tučňák císařský drží také určitý rekord v ptačím světě ohledně potápění. Poslední výzkum ukázal, že se tučňák císařský potopil do více jak 500 metrové hloubky (530 až 560 m). O tento rekord se postarala trochu překvapivě samice tohoto druhu. Mnoho vědců se domnívá, že díky jejich dokonalé anatomické skladbě těla se mohou potopit i do mnohem hlubší vody, naopak jiní vědci jen kroutí hlavou, jak mohl tučňák odolat takovému tlaku.
Tento druh tučňáka se průměrně dožívá do 20 let. V krajní případě se však může dožít prý i 50 let, odhadují vědci. Ohledně jejich těžkého života, který vedou, nemyslíme si, že je to příliš reálné.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Adéla Adéla | Web | 8. ledna 2012 v 19:35 | Reagovat

Ahojky to je asi ten nejlepší článek o tučnácích!Tohle globální oteplování je pro ty všechny zvířata stašný..a ještě ke všemu když ty ledy tajou :/// jinak máš senzační blog...nechceš spřátelit?? ;)

2 Kája Kájínek Kája Kájínek | E-mail | Web | 8. ledna 2012 v 20:10 | Reagovat

mooc..děkuju..:))
a ráda spřátelím..

3 k-k-a-a-r-r-n-n-e-e-o-o-l-l-l k-k-a-a-r-r-n-n-e-e-o-o-l-l-l | Web | 8. ledna 2012 v 21:28 | Reagovat

Tučnák je nádherné stvořený.

4 Simix Simix | Web | 9. ledna 2012 v 17:42 | Reagovat

Ahoj Sbéčko. Kouká, že jses hezky rozepsala - obíhám.

[3]: čte mi myšlenky, přesně to, že tučňák je krásný stvoření jsem chtěla napsat :D

5 Simix Simix | Web | 9. ledna 2012 v 17:42 | Reagovat

[4]: Katie už nemá pozastaveno

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama